Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

«Η ιστορία της Περαχώρας δικαιούται και απαιτεί την επανίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου»


«Η ιστορία της Περαχώρας δικαιούται και απαιτεί την επανίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου» είναι ο τίτλος του χθεσινού Δελτίου Τύπου, Βουλευτή Κορινθίας, κ. Κώστα Κόλλια.
Έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους της "Ένωσης Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας" κατά την οποία συζήτησαν την επανίδρυση του Μουσείου.
Παρακάτω παρατίθεται απόσπαμα από το εν λόγω Δελτίο Τύπου:
Το αίτημα για την επανίδρυση του Μουσείου Περαχώρας βεβαίως παραμένει πιο πιεστικό από ποτέ. Από την ημέρα της καταστροφής στους σεισμούς του 1981 μεσολάβησαν η έγκριση ανέγερσης του νέου Μουσείου το 2005, η υπουργική απόφαση και η εξεύρεση του χώρου ανέγερσης, οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις της Ένωσης Φίλων του Μουσείου και πολλών φορέων για να ενταχθεί η Περαχώρα στον Μουσειακό σχεδιασμό της χώρας και να χρηματοδοτηθεί το έργο της επανίδρυσης.
Είναι πάγια η άποψή μου ότι τα αγαθά του πολιτισμού δεν μπορούν να αποτιμώνται με όρους κόστους και κέρδους. Η πολιτιστική και εκπαιδευτική αξία ενός Μουσείου είναι ανεκτίμητη. Ακόμα όμως και από τη λογιστική σκοπιά, είναι βέβαιο ότι η τοπική κοινωνία, αλλά και όλη η Κορινθία, μπορεί να αποκομίσει τεράστια οφέλη από ένα Μουσείο στην Περαχώρα. Το κέρδος από την αύξηση των επισκεπτών είναι αυτονόητο για κάθε περιοχή. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να είναι στις αναπτυξιακές μας προτεραιότητες και ο εμπλουτισμός της ποικιλίας και της ποιότητας των τουριστικών αγαθών που έχει να προσφέρει η χώρα.
Έτσι, ένα Μουσείο στην Περαχώρα μπορεί να συνεισφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση, προσθέτοντας στους υπάρχοντες επισκέπτες χιλιάδες ακόμη που ενδιαφέρονται για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής. Άλλωστε, το Μουσείο φιλοξενεί ευρήματα από το Ηραίο, έναν αρχαιολογικό χώρο που υποδέχεται πολυάριθμους επισκέπτες κάθε χρόνο, οι οποίοι σήμερα δεν μπορούν να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα του μνημείου.
Το Μουσείο Περαχώρας δεν προσφέρεται για προεκλογική αντιπαράθεση, γι’ αυτό δεν θα επεκταθώ σε επικρίσεις. Θα περιοριστώ στο να καταθέσω τη δέσμευσή μου ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα ανακινήσω ξανά το θέμα. Θεωρώ την ανέγερση του νέου Μουσείου θέμα μείζονος σημασίας, όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη του Λουτρακίου και της Κορινθίας, αλλά για τον ελληνικό πολιτισμό, γι’ αυτό και θα υποστηρίξω ένθερμα και έμπρακτα το αίτημα μέχρι την τελική του λύση.»

Πηγή: www.kolliaskostas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου