Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Βρώμικο παιχνίδι με τα CDS

ΣΧΟΛΙΟ :Panos Kammenos

Εν εξελίξει βρίσκεται «παιχνίδι» που έχει στηθεί στο εξωτερικό και το εσωτερικό, το οποίο έχει ως στόχο να υπονομεύσει την εθελοντική συμμετοχή στο PSI προκειμένου να οδήγησει σε κανονική χρεοκοπία και να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Κάτοχοι CDS επί του ελληνικού χρέους έσπευσαν να αγοράσουν εκ των υστέρων ελληνικά ομόλογα ώστε να αρνηθούν τη συμμετοχή στο PSI, να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός και να εισπράξουν τα ασφάλιστρα.

Το παιχνίδι είναι σύνθετο και τα συμφέροντα πολλά και αντικρουόμενα. Ο κάτοχοι CDS, αυτοί που έχουν ποντάρει στην ελληνική χρεοκοπία, θέλουν να προκληθεί πιστωτικό γεγονός για να εισπράξουν. Οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν το κούρεμα και τις συνεπαγόμενες απώλειες, αν όμως δεν μπορέσουν να το αποφύγουν επιχειρούν να επιβάλουν όρους που θα τους εξασφαλίσουν και υψηλές αποδόσεις και εγγυήσεις σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής.

Στην Ευρώπη, παρά τα δημοσίως λεγόμενα,

δεν είναι σαφές αν όλοι θέλουν να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία ή αν κάποιοι θεωρούν ότι εφόσον διευθετήσουν τα ανοιγματά τους είναι προτιμότερο να τελειώνουν μια και καλή με το ελληνικό πρόβλημα αντί να το πληρώνουν ξανά και ξανά. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η Ε.Ε. προσπαθεί να εκβιάσει τους τραπεζίτες

μπλοφάροντας με μονομερή εκτεταμένη αναδιάρθρωση όσο πλησιάζει η ώρα ωρίμανσης ομολόγων τον Μάρτιο.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη ανάγνωση. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του zerohedgefund.com: «Υποψιάζομαι ότι οι τράπεζες θα κάνουν για μια ακόμη φορά ένα ωραίο ταξίδι στην Αθήνα. Θα απολαύσουν φαγητό, περιήγηση στα αξιοθέατα, και «παρά τις μεγάλες προσπάθειες» θα αποτύχουν να φθάσουν σε συμφωνία, περιμένοντας την Τρόικα να πληρώσει την Ελλάδα ώστε να πληρωθούν και αυτοί ξανά. Γιατί οι τράπεζες να συμφωνήσουν σε κούρεμα όταν έχουν απεριόριστη δωρεάν χρηματοδότηση από τη μία, ενώ η Τρόικα από την άλλη δείχνει μηδενική προθυμία να αντισταθεί και να επιβάλει χρεοκοπία;».

Επίσης στην άλλη όχθη βρίσκονται hedge funds που κρατούν μεγάλο μέρος του ελληνικού (μη τροϊκανού) χρέους και κερδίζουν απο την αναλογία απόδοσης ομολόγων – CDS, άρα δεν έχουν κανένα λόγο να δεχθούν εθελοντικό κούρεμα.

Άργησαν να το καταλάβουν κάποιοι ,άλλοι έγιναν πλούσιοι , οι περισσότεροι πεινούν , η Ελλάδα αιμορραγεί ,και ως ανεξάρτητος γραφικός επιμένω.
Όταν οι συνεργοί καταλάβουν ότι η εξουσία δέν ανταλλάσεται με τήν περηφάνια και τήν αξιοπρέπεια φοβάμαι ότι θά είναι αργά.
Αρνηθήτε τώρα να γίνετε συνένοχοι …..ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΟΎΣ ΈΛΛΗΝΕΣ

(από τον ”Τύπο της Κυριακής”)
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου