Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Τα είπαν Παπαδήμος-Βενιζέλος στο Μαξίμου Συναγερμός ενόψει Τρόικας


Η έλευση της Τρόικας κατά την ερχόμενη εβδομάδα έχει σημάνει συναγερμό στη νέα κυβέρνηση, καθώς παρά την θετική αποδοχή των πολιτικών εξελίξεων από Ευρώπη και ΔΝΤ, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρώτο δανειακό πακέτο που προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές της Τρόικας ανέφεραν χτες στο Reuters ότι το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει την έκτη δόση μόνο όταν λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Ανάλογα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε ότι η απόφαση για την έκτη δόση θα ξανασυζητηθεί στο Eurogroup, μόλις ληφθούν διευκρινίσεις από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Δείτε εδώ αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ.

Έπειτα από μπαράζ συσκέψεων χτες και σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε για περίπου μία ώρα κατ΄ ιδίαν συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τόσο η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση, όσο και η κατα΄ρτιση του νέου προϋπολογισμού, τα νούμερα του οποίου σαφώς και επηρεάζονται πλέον υπό το πρίσμα νέων εκτιμήσεων για παραμονή της χώρας μας σε βαθιά ύφεση και κατά τη νέα χρονιά.

Επιπρόσθετα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε στον κύριο Παπαδήμο ότι η ύφεση είναι πολύ πιο βαθιά από ότι προβλεπόταν και για αυτό το λόγο το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το προϋπολογιζόμενο και ως εκ τούτου θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία είσπραξης των εσόδων.

Οι δυο άντρες είναι της άποψης ότι τουλάχιστον για το 2011 δεν πρέπει να μπει κανένας νέος φόρος.

Διαβάστε εδώ τις νέες ζοφερές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σαφώς οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν διαφοροποιήσει επί τα βελτίω το κλίμα για την χώρα μας τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικές ήταν οι επιδοκιμαστικές δηλώσεις στις οποίες προέβη το πρωί η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Δεν λείπουν, ωστόσο και εκτιμήσεις ξένων οίκων, όπως εκείνες της Bank of America - Merrill Lynch, οι οποίοι κάθε άλλο παρά αποκλείουν την χρεοκοπία της χώρας μας।

Πηγή:http://www.protothema.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου