Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αγωνία για τις ευρω-αποφάσειςΣτο 50%-60% κλειδώνει το «κούρεμα», ενίσχυση μέσω του EFSF ζητούν οι τράπεζες

Aθήνα
Έντονη αβεβαιότητα κυριαρχεί σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και το αν τελικώς θα καταλήξει σε συγκρεκριμένες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τη στήριξη των τραπεζών και τον ρόλο του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF.

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» 50-60% στο χρέος που κατέχουν ιδιώτες, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τις τράπεζες οι οποίες ζητούν την απευθείας ενίσχυση τους από τον EFSF. Δεν αποκλείεται σήμερα οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν σε κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές και οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και τις επόμενες ημέρες.

Η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα το πρωί συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ είναι μία ακόμα ισχυρή ένδειξη ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης.

Η Σύνοδος των «27» θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και στις 8.30 θα ξεκινήσει η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στο προσχέδιο της Συνόδου υπάρχει μόνο μία -μάλλον αόριστη- αναφορά σε ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, χωρίς να γίνεται λόγος για το χρέος.

Εκ των πραγμάτων, το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν θα μπορούσε να κλείσει εύκολα, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει το γερμανικό «στρατόπεδο» που ζητεί τη σκληρή αναδιάρθωση (σ.σ. και συνεπώς την ενεργοποίηση των CDS καθώς θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός) με απομείωση 60% και από την άλλη πλευρά η Κομισιόν, η Γαλλία (που ανησυχεί κυρίως για τον EFSF και τη στήριξη των γαλλικών τραπεζών και το λόμπι των τραπεζιτών (IIF) που ζητούν απομείωση έως 40% (ή λίγο παραπάνω) με παράλληλες εγγυήσεις από τον μηχανισμό στήριξης.

Στη Σύνοδο ίσως ανακοινωθεί ο στόχος για το ύψος του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020. Ούτως ή άλλως θεωρείται δύσκολο πολιτικά για μία ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής να ανακοινώσει το ποσοστό της απομείωσης, που για τις αγορές συνιστά παραδοχή αποτυχίας (όλης της Ευρωζώνης), αφού επισήμως ανακοινώνεται η πτώχευση ενός κράτους-μέλους.

Εάν ο στόχος είναι για μείωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, τότε η διαγραφή θα είναι 50%. Αν ο στόχος είναι το 110% του ΑΕΠ, τότε η διαγραφή ανεβαίνει στο 60%.

Σκληρό πόκερ με τις τράπεζες

Στις Βρυξέλλες διεξάγεται ένα σκληρό παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών για το ποσοστό του κουρέματος.

Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασαν πρόταση για την ανταλλαγή ομολόγων με δύο επιλογές: ένα νέο ομόλογο στο 50% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων με εγγύηση του 20% από τον EFSF και επιτόκιο 6% ή ένα ομόλογο χωρίς την εγγύηση αλλά με υψηλότερο επιτόκιο (κουπόνι).

Η Διεθνής Ενωση Τραπεζών προέβαλε σκληρές αντιστάσεις στα εναλλακτικά σενάρια που της παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση και επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει το αργότερο μέχρι σήμερα το πρωί -πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφή - τις δικές της αντιπροτάσεις σε σχέση με τις δυνατότητες συμμετοχής στο αναθεωρημένο πρόγραμμα.

Κυβερνητικός παράγοντας περιγράφοντας τη στάση των τραπεζών έλεγε χθες το βράδυ ότι «οι τραπεζίτες είναι έξαλλοι», σημειώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές γι' αυτό και μέχρι την τελευταία στιγμή θα καταβληθούν προσπάθειες για να βρεθεί λύση».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου ότι υπάρχουν όρια σε αυτό που οι επενδυτές μπορούν να εκλάβουν ως «εθελοντική» συμμετοχή στο αναθεωρημένο πρόγραμμα. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Νταλάρα να προσπαθήσει για την εθελοντική συμμετοχή στο κούρεμα των τραπεζών-μελών του IIF, οι οποίες κατέχουν ομόλογα ύψους 110 δισ. ευρώ.

Ζητούν ενίσχυση μέσω του EFSF

Εφόσον η αναδιάρθρωση επεκταθεί στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν ώς το 2035 τότε μιλάμε ένα ποσό της τάξεως των 205-207 δισ. ευρώ που κατέχουν ιδιώτες. Το «κούρεμα» 50% σημαίνει απώλειες έως 19 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες και το 60% ζημίες 22 δισ. ευρώ περίπου.

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ομόλογα συνολικούς ύψους 22-23 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ περίπου. Τα ίδια κεφάλαια τους είναι λίγο πάνω από 31 δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαίκές τράπεζες έχουν 25 δισ. ευρώ έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος.

Η κάλυψη αυτών των αναγκών σε συνδυασμό με τα ποσά που θα προκύψουν από την έρευνα της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια (από 8 - 10 δισ. ευρώ) σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να απευθυνθούν στους μετόχους τους, στις αγορές και εν συνεχεία στις κυβερνήσεις.

Οι τραπεζίτες θέλουν με κάθε μέσο να αποφύγουν την προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την έκδοση κοινών μετοχών, καθώς ουσιαστικά οι τράπεζες κρατικοποιούνται και χάνουν τον έλεγχο τους.

Το ΤΧΣ μετά από δύο χρόνια θα πρέπει να προχωρά στην πώληση της τράπεζας.

Έτσι, λοιπόν ζητούν να επανακεφαλαιοποιούνται απευθείας από τον EFSF, καθώς συν τοις άλλοις, θα είναι μεγαλύτερο το όφελος για το ελληνικό δημόσιο που δεν θα χρειάζεται με το ένα χέρι να δίνει τα λεφτά για στήριξη των τραπεζών όταν με το άλλο έχει κερδίσει χρήματα με τη μείωση του χρέους.

Επιπλέον, προτείνουν η κεφαλαιακή ενίσχυση να γίνεται μέσω προνομιούχων μετοχών, ώστε να μην διαταραχθεί ο έλεγχος των τραπεζών και αφελληνοποιηθούν।

Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου