Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μπας και .. Πολεμούν την ΕΚΚΛΗΣΙΑ μέσα, από την εκκλησιά …

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η συναυλία που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην πλατεία Αττικής.

Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά από το in.gr, σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και την ΕΡΤ. Απευθείας η μετάδοση και από τον Βήμα 99,5.

Η συναυλία κατά της μισαλλοδοξίας σημαδεύτηκε πάντως από μικρής έκτασης επεισόδια -περίπου 300 κάτοικοι και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν έξω από το ναό και φώναζαν συνθήματα. Μάλιστα οι δυνάμεις των ΜΑΤ χρειάστηκε να απωθήσουν περίπου εκατό άτομα που επιχείρησαν να εισέλθουν στην εκκλησία.

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ: «H σημερινή απόπειρα διακοπής της συναυλίας στον Αγ. Παντελεήμονα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου, από φασιστικές ομάδες που αυτοαποκαλούνται "κάτοικοι" αποδεικνύει ένα πράγμα: Οι πολιτικές των κυβερνήσεων και των αυτοδιοικητικών αρχών της τελευταίας δεκαετίας έχουν συμβάλει στη δημιουργία και μεγέθυνση ενός ρεύματος ακροδεξιών-ρατσιστικών αντιλήψεων, που, με την ανοχή -αν όχι και την ενθάρρυνση- της επίσημης πολιτείας και της αστυνομίας, έχει αποθρασυνθεί».

Αυξημένα μέτρα ασφάλειας είχαν ληφθεί σε όλη την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Εκδήλωση ενότητας

Στο λόγο που εκφώνησε πριν από τη συναυλία, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι «η εκκλησία έχει αποστολή να ενώνει του ανθρώπους όπως και η μουσική» και επισήμανε «ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η εκκλησία θα πρέπει να συμβάλει στην παραγωγή πολιτισμού».

Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος δήλωσε πως «πρόκειται για μια εκδήλωση ενότητας, με στόχο της ανάδειξη της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, με στόχο να προβληθεί ο λόγος, ο σεβασμός και ο διάλογος και να αναδειχθεί στους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους ότι ο πολιτισμός ενώνει».

Τη συναυλία παρακολούθησαν, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο προκαθήμενος της αλβανικής ορθόδοξης εκκλησίας αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης


1. Τετράφωνη χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος
2. Καμεράτα. Μιχάλη Αδάμη: Εν χορδαίς».  Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ.
3. Καμεράτα. Arcangelo Corelli: Concerto grosso των Χριστουγέννων. Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ.
4. Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης: «Χριστός έν πόλει Βηθλεέμ βρεφουργείται». Ύμνοι  της Εορτής των Χριστουγέννων.
  • Μεθ’ ημών ο Θεός, ήχος πλ. β΄, μέλος Πέτρου Πελοποννησίου
  • Δοξαστικόν των Χριστουγέννων, Σήμερον γεννάται έκ παρθένου, ήχος πλ. β΄, μέλος Πέτρου Πελοποννησίου
  • Στίχος (Ευλογήσατε τον Κύριον – Εμμανουήλ παιδίον) από τον Λατρινό πολυέλεο, μέλος Ιωάννου μαΐστορος του Κουκουζέλη∙ ήχος α΄
  • Καταβασίες προεόρτιες των Χριστουγέννων, Χριστός εν πόλει, ήχος α΄, μέλος Πέτρου Μπερεκέτη
  • Ο τελευταίος (ΚΔ΄) οίκος του «Κοντακίου της Χριστού Γεννήσεως»  Ρωμανού του μελωδού και το εφύμνιο σε ήχο πλ. α’ πεντάφωνο, μέλος Γρηγορίου Στάθη
  • Κράτημα, Παναγιώτη πρωτοψάλτη του Χαλάτζογλου∙ ήχος πλ. α΄ πεντάφωνος
Χοράρχης: Αχιλλεύς Χαλδαιάκης
5. Γιώργος Νταλάρας: Δοξαστικό από την «Κρεολή Λειτουργία». Συμμετέχει η χορωδία της ΔΕΗ: Μουσική διδασκαλία Κωστής Κωνσταντάρας.
6. Γιώργος Νταλάρας: Μίκη Θεοδωράκη: «Της αγάπης αίματα» (από το Άξιον Εστί). Συμμετέχει η Καμεράτα και η χορωδία της ΔΕΗ. Μουσική διδασκαλία: Κωστής Κωνσταντάρας. Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ.
Newsroom ΔΟΛ

απο: http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231070930

1 σχόλιο:

  1. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
    Κήρυξαν πόλεµο στους µετανάστες
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010


    ΕΛΗΞΑΝ, χάρη στην επέµβαση των δυνάµεων ασφαλείας µε τεθωρακισµένα οχήµατα και ελικόπτερα, οι συγκρούσεις που µαίνονταν σε πάρκο στο Μπουένος Αϊρες, στην Αργεντινή. Το πάρκο κατέλαβαν περίπου 1.000 Βολιβιανοί και Παραγουανοί αφότου εκδιώχθηκαν από παράνοµη παραγκούπολη.

    Στην προσπάθεια να τους διώξουν, οι κάτοικοι οπλισµένοι µε ξύλα και πέτρες επιτέθηκαν στους κατασκηνωτές, µε αποτέλεσµα τρεις µετανάστες να χάσουν τη ζωή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή